IB-groep fail

Door Vihaio op maandag 13 september 2010 00:00 - Reacties (19)
Categorie: Fail, Views: 9.675

Ik ben in juni gestopt met een (HBO) opleiding. Daarom mag ik geen studiefinanciering meer ontvangen, en mag ik niet meer gratis met het openbaar vervoer reizen. Het stopzetten van die dingen moet je op de site van IB-groep doen.

Het stopzetten van de studiefinanciering is eenvoudig: je logt in bij de site van de ib-groep, wijzigt je gegevens en dan krijg je geen geld meer.
Het enige vreemde hierbij, is dat de IB-groep nu DUO heet en dat alle overheidssites nu naar duo.nl verwijzen. Op die site lees je dat je toch naar ib-groep.nl moet gaan, voor alle zaken die met studeren te maken hebben. Maar daar valt wel mee te leven.

Het stopzetten van je ov-chipkaart is wat lastiger. Je moet dat namelijk stopzetten op de site van de IB-groep, en dan moet je het reisproduct er ook nog afhalen bij een ophaalpunt. Want het is natuurlijk niet duidelijk dat je je reisproduct niet wil gebruik als die niet werkt.
Die ophaalpunten zijn trouwens wat anders dan oplaadpunten, die vrijwel overal staan. Ophaalpunten zijn veel schaarser, zodat je op veel kleine stations je reisproduct niet kan verwijderen. Bij de automaten van de NS kan dit namelijk ook niet.
Als je eindelijk zo'n ophaalpunt hebt gevonden moet je er voor kiezen om bij dat automaat een reisproduct op te halen, om je reisproduct weg te halen. Zelfs de instructiesite voor de ov-jaarkaart vind dat apart.
Het klinkt misschien wat vreemd, maar de opdracht om het product van je kaart te verwijderen wordt als ‘bestelling’ voor je klaargezet bij de ophaalautomaten
Gelukkig is de IB-groep niet de enige die dingen fout doet. Ik was zo slim om de instructiesite niet te lezen, en alleen het reisproduct van m'n pasje af te halen. Ik had op de site dus niet aangegeven dat ik geen ov-jaarkaart meer hoef.
En dan krijg je een boete van ¤68,- per halve maand voor het bezitten van een ov-jaarkaart die je gedeactiveerd hebt. Nu al voor drie halve maanden. ¤204,- dus. Best veel geld voor een pasje waar je niks mee kan.

Maar het werd nu wel eens tijd om orde op zeken te stellen, om een hogere boete te voorkomen.
http://studentenov-chipkaart.nl/stopzetten
Het studentenreisproduct (week- of weekendabonnement) stopt niet automatisch als je (tijdelijk) stopt met studeren, daar moet je zelf voor zorgen. Log hiervoor in op de website van de Dienst Uitvoering Onderwijs (www.duo.nl) en volg de instructies op.
http://www.ib-groep.nl/particulieren/reizen/stopzetten.asp
Je kunt je studentenreisproduct online stopzetten door met je DigiD in te loggen op je persoonlijke gegevens. Ga naar 'Mijn gegevens' en ga vervolgens naar het scherm 'Reizen'. Daar wijst het zich vanzelf.
Dat klinkt makkelijk: je gaat naar duo.nl ib-groep.nl het wijst zich vanzelf.
Je ziet dan iets wat lijk op dit:
http://tweakers.net/ext/f/YH7WmgOBa0Nivkwdz1TAgHWQ/thumb.png
klikbaar
Je klik op 'wijzigen', doorloopt een paar stappen, en je bent klaar. Het wijst zich vanzelf.
Maar als je op het knopje reizen klikt ziet het er zo uit:
http://tweakers.net/ext/f/AomfOBy7YwkjdOwebLXt59s9/thumb.png
klikbaar
nergens een knopje 'wijzigen' te zien. Het enige wat je kan doen is op 'weekabonnement' klikken. Je komt dat bij het volgende scherm:
http://tweakers.net/ext/f/JOpYCehiK14dZZltgYdwmEKB/thumb.png
klikbaar
Weer geen manier om dit te wijzigen.
Dit zijn de enige pagina's bij het kopje 'reizen', en je kan op beide pagina's niets veranderen.

Ik moet maandag dus een half uur van mijn pauze opofferen om de DUO te bellen, zodat mijn reisproduct eindelijk verwijderd kan worden.

Volgens mij gaan overheidinstanties en het internet nooit goed samen.


Eerste blogpost :)

Reacties


Door Tweakers user zzattack, maandag 13 september 2010 00:13

Altijd weer feest...

Door Tweakers user ricardohuisman, maandag 13 september 2010 00:24

ik zal je eens iets vertellen,

maart 2010 met uitgaan portomonee gestolen met ov-chipkaart erin,
gebeld, zou geblokkeerd worden en zou binnen 10 werkdagen een nieuwe krijgen,

10 werkdagen later, nog steeds niks binnnen. ik dus opnieuw bellen, krijg ik te horen dat het niet staat aangegeven als geblokkeerd en er daarom geen nieuwe kan komen,

naja het zou dus nog eens 10 dagen langer gaan duren, wat echt niet goedkoop is voor een student, ik zelfmoet per dag (retour) 17.80 betalen, onmogelijk dus.

begin april ben ik gestopt met mijn studie, maar er is nog steeds geen ov chipkaart binnen gekomen,

ik nog een keer erheen gebeld weer een fout in het systeem blablabla,

volgende dag ik mijn stufi en alles opgezegd omdat ik er geen recht meer opheb..

komt er anderhalve maand geleden een brief binnen met een schuld van 1.5k vanwege het onrechtmatig gebruiken van een ov chipkaart..

hoop gezeik mee, ik moet nu betalen omdat ik niet kan laten zien dat ik er mee gereisd heb,

duo wijst me naar de ov-chipkaart en andersom ook,

via mijn naam kan ik mijn gegevens niet terugvinden, ( die ik nodig heb om te kunnen aantonen dat ik er niet mee gereisd heb)
nee dat moet je je ov-chipkaart nummer,

hoe kan je die nou hebben als die al 6 maanden geleden gestolen is?

( sorry voor typ fouten enz, dyslexie en 5 bier)

Door Tweakers user Ch3cker, maandag 13 september 2010 00:34

Vind de spelfouten nog wel meevallen hoor.

Overigens lijkt me dit typisch iets voor een consumenten programma als radar o.i.d.
1500 euro is een heleboel geld, helemaal voor een (ex)student!

Door Tweakers user Royeboi, maandag 13 september 2010 01:13

ricardohuisman,

een nette brief schrijven naar DUO met daarin een aantal belangrijke zaken en documenten als bijlage. Wanneer je hopelijk ook iets op papier hebt staan van de datum dat je je OV chipkaart gestolen hebt gerapporteerd, kun je hiermee aantonen dat jij je kaart al opnieuw hebt aangevraagd destijds. Dit kun je namelijk later als het tot een rechtszaak komt, gewoon aantonen. Daarnaast moet je vermelden dat je niet van plan bent te betalen omdat je niet gereisd heb met de kaart omdat je deze niet meer in jou bezit had. Een bewijs van uitschrijving/afronding van je opleiding helpt hierbij ook zeker. Denk eraan dat je alle mogelijk argumenten in die brief zet, kopieer hem en stuur hem aangetekend naar DUO, zodat je altijd bewijs hebt dat je hem verzonden hebt.

Door Tweakers user Aganim, maandag 13 september 2010 08:23

Ach ja.. Duo.. Je zou in het bedrijfsleven eens zo met je klanten omgaan. Het incompetentieniveau (3x woordwaarde graag) daar is om te janken.

Ben zelf bijna 3 jaar bezig geweest om een fout in hun systeem recht te laten zetten. Ik moest even een half jaar stufi terugbetalen, want ik zou niet ingeschreven hebben gestaan bij een opleiding. Men kon echter wél terugvinden dat ik me uitgeschreven had halverwege het studiejaar. (Wat klopte)

Mijn logica zegt dat je niet kan uitschrijven voor een opleiding waar je niet hebt ingeschreven. Maar als medewerker bij IB-groep/DUO (what's in a name..) zijn dat soort hogere gedachtengangen uiteraard te veel gevraagd.

Bezwaarschriften krijg je pas na maanden antwoord op, weken na de termijn die de IB-groep zichzelf stelt. Maar uiteraard wordt er ondertussen wel verwacht dat je hun acceptgiro's binnen hun termijn betaald. Zo niet, dan volgen aanmaningen. Tot op heden krijg ik nog ruim 400 euro van dat zooitje ongeregeld, maar ik begin er niet meer aan. Te bang dat er wéér iets fout gaat.

Enige waar ze goed in zijn, is fout op fout stapelen. Ik kots ze ondertussen helemaal uit, maar ja.. Je hebt weinig keuze, je moet met ze in zee gaan wil je studeren. (Of ontzettend rijke ouders hebben..)

Door Tweakers user AW_Bos, maandag 13 september 2010 08:55

IBG-groep is echt een fail.

Ikzelf heb die schoften jaren geleden nog onrechtmatig iets van 250 euro moeten terug betalen. Het mag wel weinig zijn, maar het is geld....

Mijn school had mij te vroeg uitgeschreven, terwijl ik twee weken later het uitschrijvingformulier pas ondertekende? Kastje muur verhaal bij IBG, dat ik de school maar moest bellen erover, en school verwees mij naar IBG.

Uiteindelijk een bezwaarbrief gestuurd, en wat weken later via internet ingelogd en gezien dat ik een studieschuld had van 0 euro. :) mooi mooi mooi,,,, Totdat ik later een boete per post kreeg waar dit bedrag weer opliep tot 200 euro boete vanwege onrechtmatig gebruik van de OV-kaart.
Bleek die site stuk te zijn toen |:(.

KUT IBG,,,, :( :(

Door Tweakers user -RetroX-, maandag 13 september 2010 09:17

IBG is enkel de instantie welke als primair doel heeft het in stand houden van de achterstanden en onduidelijk processen zodat de ambtenaren kunnen blijven werken tegen te riante salarissen.

In 3 jaar tijd diverse problemen gehad, waaronder: te veel stufi, te weinig stufi, na 7 maanden pas adreswijziging doorgevoerd, persoonsverwisseling en als afsluiter: terugstorten afbetaling lening en vervolgens wél aanmaning sturen.

Op de lange termijn kwam alles wel goed maar de energie die je erin moet steken kan zoveel beter gebruikt worden. Dit nog afgezien van de financiele consequenties. Als er één instantie is die ze mogen afbranden dan is het de IB Groep/DUO.

Door Tweakers user Hoijong, maandag 13 september 2010 09:34

Ik heb enkel op de site mijn reisproduct stopgezet, evenals de einddatum van de studie ingevoerd. Ik neem aan dat dit voldoende is om geen boete te krijgen, maar nu ben ik weer huiverig voor wat kan komen.

Door Tweakers user bouwfraude, maandag 13 september 2010 10:20

Leuker kunnen we het niet maken, wel moeilijker.

Als je voortijdig gestopt bent met een studie mag je waarschijnlijk ook je stufi weer terug gaan betalen. Daar hoor je de eerste tijd niets van, kunnen ze fijn rente trekken.

Door Tweakers user SimonBlok, maandag 13 september 2010 10:25

Ik heb mijn reisproduct ook zo'n negen maanden terug stopgezet, nadat ik mijn HBO-diploma heb gehaald. Probleem is dat pas het jaar erop alles afgehandeld wordt. Dan hoor je dus pas of je schuld kwijtgescholden wordt.

OV-chipkaart ging uiteraard ook niet in één keer goed, twee keer gebeld/gemaild/langs geweest bij de balie. Hoop dat het nu goed is. Probleem is dat je het probleem niet kunt afschuifen, want IB-groep schuift net zo hard weer terug..

Door Tweakers user Plasma_Wolf, maandag 13 september 2010 10:35

Te bedenken dat ze in Groningen een nieuw gebouw krijgen. Daaruit blijkt dus wat die incompetente idioten met het geld doen wat ze niet horen te krijgen.

Ik heb zelf twee keer gezeur gehad met de lui omdat ze in eerste instantie m'n woonadres in hun eigen database niet willen wijzigen. Zeggen via de site dat het allemaal goed is, maar alsnog krijg ik twee MAANDEN later een brief dat m'n adres in de gemeente Groningen anders is dan dat bij hun. De gemeente heeft het perfect en instant gewijzigd. Ik kan nog een keer naar hun site om dat zelf te doen.

Door Tweakers user CodeCaster, maandag 13 september 2010 10:49

saimen schreef op maandag 13 september 2010 @ 10:25:
Ik heb mijn reisproduct ook zo'n negen maanden terug stopgezet, nadat ik mijn HBO-diploma heb gehaald. Probleem is dat pas het jaar erop alles afgehandeld wordt. Dan hoor je dus pas of je schuld kwijtgescholden wordt.
Dat vind ik ook zo absurd. Ben je in mei afgestudeerd, nog voor alle drukte van het nieuwe schooljaar, moet je alsnog tot januari wachten op de melding dat je officieel geen schuld meer hebt.

Door Tweakers user dennizzz, maandag 13 september 2010 11:20

ib-groep.nl is ook de enige site die ik ken die 's nachts dicht is. Als je een wijziging online doorgeeft duurt het ook minstens een week voordat dat zichtbaar is.

Door jellew, maandag 13 september 2010 11:58

Beste poster,

Vriendelijk bedankt voor deze post :) Anders had ik waarschijnlijk ook een flinke boete gekregen van die wankers in Groningen. ( dat is naar mijn mening het enigste wat ze doen)
Wist ook niet dat je nog een stopzetgeval via zo'n apparaat moest ophalen. (RTFM, I know...) Hopen dat het nu wel goed gaat :) Ben namelijk door mijn school uit de opleiding gezet, wat gelijk staat aan uitschrijving. Wil geen brief krijgen waarin staat dat ik nog even paar maanden stufi moet terug betalen :P Hail to the bureaucracy.

Door Tweakers user Dafader, maandag 13 september 2010 14:47

Het lelijke in mijn ogen is het volgende,

Sinds de invoering van de Ov-chipkaart voor studenten, is ook de wijziging IB-Groep--->DUO tot stand gekomen.

Gezien dit al een reorganisatie op zich is en ons vorige kabinet duidelijke had gefaald.
(met types als vogelaar en Eurlings en het mokkel dat de OV chipkaart heeft bedacht)
Hebben ze er bij het OV-bureau aardig wat kaas van gegeten om het gezeur door te knallen naar een medewerker van DUO die zich voornamelijk bezig houden met de administratie van De stufi zelf.

Nog lelijker is het feit dat je helemaal niet "gratis" mag reizen met dit document maar dat je toch een schamele EU 130,00 per maand betaalt om deze kaart te mogen houden.

In mijn situatie is het op het moment zo: ik woon in Groningen. Daar zijn nog geen check in/out modules in de Bussen (waar ik mijn OV over het algemeen voor gebruik) ik kan in het weeken ook gewoon mn pas laten zien in de bus en ik mag gewoon doorlopen. ik krijg dan soms het loze dreigement naar mn hoofd dat er gecontroleerd kan worden.

Waarom betaal ik nu 130 euro p maand voor OV?als ik het afzeg komt er minder OV kosten over mijn studieschuld, maar als ik m afzeg krijg ik waarschijnlijk niet die 130 euro in de buutse. geen machines, nog nooit mijn reisproduct ECHT gebruikt. maar ondertussen wel meebetalen aan het euvel dat operatie FAALkaart had moeten heten.


Ik zit er serieus aan te denken om de boel in te leveren, een Facebook pagine te beginnen met BOYCOT DE OV CHIPKAART!. ik heb gelezen dat er 650.000 mensen zijn met een(studenten) ov chipkaart en dat misschien 80% daarvan problemen heeft.

Op deze manier kost t me meer dan dat ik reis. en dan koop ik wel een mooie fiets of Brommer. voor 12x130 euro kan ik zeker wel een mooie fiets/brommer of zelfs 2e hands auto kopen. is dat wat ze proberen te stimuleren? dat iedereen weer met het eigen vervoer gaat? dat we weer de ozonlaag naar de klere kunnen helpen met zn allen?

De buskaartje worden ook steeds duurder, dus het begint er ERG op te lijken dat het ze geen reet kan schelen. als het rijk er maar aan verdient.

Overigens: Als ik vragen stel aan een buschauffeur. kan die mij NOOIT vertellen wanneer er wel machines in de bus zullen komen, wie daar verantwoordelijk voor is. Waarom de buskaartjes steeds duurder worden. en als ik hem vraag wat hij/zij daarvan vind, krijg ik een heel verhaal van hoe goed het allemaal wel niet geregeld is. met de nadruk op NIET.

Door Tweakers user Lukosje, maandag 13 september 2010 23:25

Meh dat ligt dan toch echt aan de regio waar jij woont. Rome is ook niet in één dag gebouwd en ze hebben gewoon tijd nodig om het systeem goed uit te rollen. Inmiddels reis (Amersfoort <-> Amsterdam) ik bijna een jaar met de OV-chipkaart en het gaat gewoon prima.

Je boycot de ov-chipkaart verhaal is verder belachelijk... Heb zelf bij het bedrijf achter de kaart gewerkt (TLS) en ik weet hoe het er aan toe gaat. Het systeem zelf werkt normaliter gewoon prima, kijk maar naar Hong Kong en Londen waar het systeem al jaren gebruikt wordt. Dat het hier moeizaam lijkt te gaan voor studenten wordt voornamelijk veroorzaakt door DUO die een belachelijk systeem bedacht hebben voor de administratie. Voor de rest is het gewoon allemaal media gebazel en is verhaal rond het systeem in de loop der tijd behoorlijk opgeblazen/overdreven.

Door Tweakers user TIGER79, dinsdag 14 september 2010 09:22

"Voor de rest is het gewoon allemaal media gebazel en is verhaal rond het systeem in de loop der tijd behoorlijk opgeblazen/overdreven."
Daar moet natuurlijk een reden voor zijn, het wordt niet zomaar bedacht ;) Enne vertel dat trouwens ook ff aan alle gedupeerden. Mijn vriendin heeft er trouwens ook heel wat tijd aan moeten spenderen voordat ze eindelijk een werkende kaart had. Om niet te spreken over de complete onoverzichtelijkheid (datum van reisproduct activatie continu verplaatsen, moet je wel of niet je gewone OV-pas gebruiken, krijg je continu boetes die je zou moeten kunnen verhalen maar dat niet werkt), wat op zich wel bij de hele belachelijke administratie-systeem hoort zoals je aangeeft.. Dan nog het systeem IN ZIJN GEHEEL is een complete zooitje geworden, en als ik dat aangeef (heb zelf 20 jaar in Italië gewoont, waar geen enkele vorm van organisatie bestaat) dan moet het best erg zijn :P

Door Tweakers user Sjaack, woensdag 15 september 2010 13:23

Als je in de buurt van Groningen woont kan je het beste naar het hoofdkantoor daar gaan en daar alles ter plekke regelen. Als je er niet in de buurt woont kan je een andere vestiging van de ib groep opzoeken en vragen of zij het daar kunnen regelen. Tip: vraag altijd bewijs van wat ze voor je hebben geregeld.

Succes allemaal

Door anne, vrijdag 15 februari 2013 15:00

Hallo,

Ook ik heb een mega probleem met DUO. Ik kreeg via mijn huisbaas van anderhalf jaar geleden een brief via facebook, waarin stond dat ik een studieschuld heb van 970 euro omdat ik mijn studentenreisproduct niet heb stopgezet. Het probleem is ten eerste dat ik niet wist dat je dat ook moet stop zetten. Ten tweede krijg ik de brieven van Duo helemaal niet omdat ze op het verkeerde adres aankomen. Daardoor wist ik ook niet dat er iets mis was. Ik ben ondertussen twee keer verhuist en heb mijn adres telkens weer gewijzigd, zoals ook te vinden is op digid en in het systeem van DUO. Na gebeld te hebben, blijkt dat je je POSTADRES handmatig moet veranderen, en dat een adreswijziging niet wordt doorgevoerd samen met je inschrijving in een nieuwe gemeente. Ze zeiden dat het MIJN verantwoordelijkheid was dat ik het had moeten veranderen, en dat ik er zelf achteraan had moeten gaan als er onduidelijkheden waren over het stopzetten van het reisproduct. Ook werd er vermeld dat zij niet aansprakelijk zijn voor het feit dat ik mijn informatie verkreeg via derden, over het stopzetten. Ik weet niet goed wat ik nu moet doen, en ben bang dat ik het alsnog moet betalen. Doordat mijn ov kwijt is geraakt is er namelijk geen enkele mogelijkheid verder nog om aan te tonen dat ik niet gereist heb met de kaart in de tussentijd. Ik heb geen flauw idee hoe ik nu in gods naam moet aantonen dat het niet mijn fout was....

Reageren is niet meer mogelijk