IB-groep fail

Door Vihaio op maandag 13 september 2010 00:00 - Reacties (19)
Categorie: Fail, Views: 10.710

Ik ben in juni gestopt met een (HBO) opleiding. Daarom mag ik geen studiefinanciering meer ontvangen, en mag ik niet meer gratis met het openbaar vervoer reizen. Het stopzetten van die dingen moet je op de site van IB-groep doen.

Het stopzetten van de studiefinanciering is eenvoudig: je logt in bij de site van de ib-groep, wijzigt je gegevens en dan krijg je geen geld meer.
Het enige vreemde hierbij, is dat de IB-groep nu DUO heet en dat alle overheidssites nu naar duo.nl verwijzen. Op die site lees je dat je toch naar ib-groep.nl moet gaan, voor alle zaken die met studeren te maken hebben. Maar daar valt wel mee te leven.

Het stopzetten van je ov-chipkaart is wat lastiger. Je moet dat namelijk stopzetten op de site van de IB-groep, en dan moet je het reisproduct er ook nog afhalen bij een ophaalpunt. Want het is natuurlijk niet duidelijk dat je je reisproduct niet wil gebruik als die niet werkt.
Die ophaalpunten zijn trouwens wat anders dan oplaadpunten, die vrijwel overal staan. Ophaalpunten zijn veel schaarser, zodat je op veel kleine stations je reisproduct niet kan verwijderen. Bij de automaten van de NS kan dit namelijk ook niet.
Als je eindelijk zo'n ophaalpunt hebt gevonden moet je er voor kiezen om bij dat automaat een reisproduct op te halen, om je reisproduct weg te halen. Zelfs de instructiesite voor de ov-jaarkaart vind dat apart.
Het klinkt misschien wat vreemd, maar de opdracht om het product van je kaart te verwijderen wordt als ‘bestelling’ voor je klaargezet bij de ophaalautomaten
Gelukkig is de IB-groep niet de enige die dingen fout doet. Ik was zo slim om de instructiesite niet te lezen, en alleen het reisproduct van m'n pasje af te halen. Ik had op de site dus niet aangegeven dat ik geen ov-jaarkaart meer hoef.
En dan krijg je een boete van €68,- per halve maand voor het bezitten van een ov-jaarkaart die je gedeactiveerd hebt. Nu al voor drie halve maanden. €204,- dus. Best veel geld voor een pasje waar je niks mee kan.

Maar het werd nu wel eens tijd om orde op zeken te stellen, om een hogere boete te voorkomen.
http://studentenov-chipkaart.nl/stopzetten
Het studentenreisproduct (week- of weekendabonnement) stopt niet automatisch als je (tijdelijk) stopt met studeren, daar moet je zelf voor zorgen. Log hiervoor in op de website van de Dienst Uitvoering Onderwijs (www.duo.nl) en volg de instructies op.
http://www.ib-groep.nl/particulieren/reizen/stopzetten.asp
Je kunt je studentenreisproduct online stopzetten door met je DigiD in te loggen op je persoonlijke gegevens. Ga naar 'Mijn gegevens' en ga vervolgens naar het scherm 'Reizen'. Daar wijst het zich vanzelf.
Dat klinkt makkelijk: je gaat naar duo.nl ib-groep.nl het wijst zich vanzelf.
Je ziet dan iets wat lijk op dit:
http://tweakers.net/ext/f/YH7WmgOBa0Nivkwdz1TAgHWQ/thumb.png
klikbaar
Je klik op 'wijzigen', doorloopt een paar stappen, en je bent klaar. Het wijst zich vanzelf.
Maar als je op het knopje reizen klikt ziet het er zo uit:
http://tweakers.net/ext/f/AomfOBy7YwkjdOwebLXt59s9/thumb.png
klikbaar
nergens een knopje 'wijzigen' te zien. Het enige wat je kan doen is op 'weekabonnement' klikken. Je komt dat bij het volgende scherm:
http://tweakers.net/ext/f/JOpYCehiK14dZZltgYdwmEKB/thumb.png
klikbaar
Weer geen manier om dit te wijzigen.
Dit zijn de enige pagina's bij het kopje 'reizen', en je kan op beide pagina's niets veranderen.

Ik moet maandag dus een half uur van mijn pauze opofferen om de DUO te bellen, zodat mijn reisproduct eindelijk verwijderd kan worden.

Volgens mij gaan overheidinstanties en het internet nooit goed samen.


Eerste blogpost :)